BNR nu s-a atins de dobânda cheie. Inflația tot scade, dar politicile fiscale ale Guvernului Ciolacu sunt „risc major” pentru economie

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

De asemenea, se menţine rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Conform unui comunicat remis de instituție, rata anuală a inflaţiei a coborât în iunie la 10,25% – în linie cu previziunile –, de la 10,64 % în luna mai, pe fondul accentuării declinului în termeni anuali al preţului combustibililor şi al decelerării creşterii preţurilor alimentelor procesate.

„Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat astfel considerabil descreşterea, aşa cum s-a anticipat, reducându-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53 la sută în martie). Scăderea a fost antrenată şi…

Citeste mai mult