România importă masiv alimente pentru că producţia internă nu face faţă consumului.
O analiză a Institutului Național de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022) arată că ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă și carne de ovine/caprine.
Analiza preluată de Economica.net dezvăluie cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru fiecare produs din frigider:
1.Legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni – producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, față de 88% în 2015.
Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase – 55,9% (față de 68,5% cu an în urmă)
Alte legume:
- roşii – 61,6% (față de 71,4% în 2021)
- varză – 72,6%
- ceapă – 75,8%
- cartofi – 56%
2. Fructe și preparate din fructe – 64,4%
Din care:
- pepeni – 83,6%
- mere – 78,6% (față de 84,4% cu un an în urmă)
- struguri – 90,5%
- prune – 95,5%
- …
Lasă un comentariu