Ce mâncăm? În țară se produce suficient doar la două categorii: ouăle și carnea de oaie. În rest, importăm masiv alimente

România importă masiv alimente pentru că producţia internă nu face faţă consumului.

O analiză a Institutului Național de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022) arată că ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă și carne de ovine/caprine.

Analiza preluată de Economica.net dezvăluie cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru fiecare produs din frigider:

1.Legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni – producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, față de 88% în 2015.

Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase – 55,9% (față de 68,5% cu an în urmă)

Alte legume:

  • roşii – 61,6% (față de 71,4% în 2021)
  • varză – 72,6%
  • ceapă – 75,8%
  • cartofi – 56%

2. Fructe și preparate din fructe – 64,4%

Din care:

  • pepeni – 83,6%
  • mere – 78,6% (față de 84,4% cu un an în urmă)
  • struguri – 90,5%
  • prune – 95,5%

Citeste mai mult